eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pierogi z jagodami

data dodania: 2011-07-17 16:44
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 0,5 kg. mąki pszennej
  • łyżka masła, żółtko
  • ciepła woda około 1 szklanki
  • szczypta soli

   Wsypałam na blat mąkę, zrobiłam w niej dołek do którego włożyłam masło,żółtko,szczyptę soli i zaczęłam wyrabiać dodając ciepłą wodę.Gdy uzyskało jednolitą, lekko lepiącą i gładką konsystencję przykryłam je i odstawiłam na około 20 minut.Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam i szklanką wykrajałam kółka. Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam.No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca.Nakładanie i zlepianie.Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku i po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam na talerz.Polałam śmietanką i posypałam pozostałymi jagodami.Uwierzcie to był najlepszy obiad jaki ostatnio jadłam. Tak mi się spodobało robienie pierogów,że postanowiłam zrobić niebawem je z serem.
Pokażę zdjęcia obiecuję;-)
I wiecie co? Nie taki diabeł straszny... spróbujcie polepić.Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.