eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kartoflanka

data dodania: 2011-07-17 13:55
autor: aulik
źródło: pomaranczowykotwkuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • bulion (najlepiej na kościach wieprzowych albo z kurczaka)
  • ziemniaki (6-7 średnich), marchewka, pietruszka, seler, por (po 1 szt.)
  • kiełbasa (jedna laska), cebula (1 szt.)
  • czosnek (1-2 ząbki), masło lub olej (ok. 2 łyżki)
  • majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, skórka starta z cytryny (płaska łyżeczka - opcjonalnie)
  • kluski (zacierki):
  • jajko (1 szt.), mąka (10 dag.)
  • woda (2 łyżki), sól (szczypta)

   ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 20 minut z liściem laurowym, lubczykiem i zielem angielskim
- na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulą, pod koniec smażenia dorzucić pokrojony czosnek i krótko całość przesmażyć - dodać do zupy
- doprawić majerankiem, pieprzem i solą
- zagnieść twarde ciasto na kluseczki, w razie potrzeby podsypać mąką - zacierki można skubać palcami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać - wrzucać do gotującej się zupy, podgotować
- na koniec zupę można doprawić startą skórką z cytryny, a na talerzu łyżką śmietany

Zacierki można ugotować oddzielnie, niekoniecznie bezpośrednio w zupie. Ja lubię gotowane w zupie, ale jeśli robię ją na dwa dni, to wolę kluski ugotowane oddzielnie.
Słyszałam, że niektórzy dodają odrobinę octu zamiast skórki z cytryny, ale powiem szczerze jeszcze tego nie próbowałam.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.