eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pikle czosnkowe

data dodania: 2011-07-15 21:12
autor: Agnaa
źródło: notatnik-kuchenny.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • czosnek 4 główki (170 g), cebula 2 szt. małe (70 g)
  • figi suszone 3 szt. (25 g), daktyle suszone 10 szt. (40 g)
  • rodzynki 20 g, olej 30 ml, ocet winny/jabłkowy 30 ml
  • pestki słonecznika 10 g, pestki dyni 10 g
  • wiórki kokosowe 5 g, cukier, sól, pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, anyż gwiazdkowy
  • cynamon, goździki, ziarna kolendry, anyż, gałka muszkatołowa, papryczka chilli, kurkuma

   Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Cebulę pokroić w piórka.
Chilli, figi, rodzynki i daktyle pokroić w drobne paseczki.
Pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, ziarna kolendry, anyż i gałka muszkatołowa uprażyć na suchej patelni i zmiażdżyć w moździerzu.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni i zmiażdżyć w moździerzu.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i chwilę podsmażać na nim czosnek z cebulą.
Dodać uprażone przyprawy i chwilę podsmażać.
Dodać chilli, figi, rodzynki i daktyle, chwilę podsmażać.
Dodać pestki słonecznika i dyni oraz wiórki kokosowe, chwilę podsmażać.
Wlać ocet i dosypać kurkumy oraz gałki muszkatołowej.
Dolać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 35 min. Co jakiś czas mieszać i uzupełniać odparowaną wodę.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i mieszać do odparowania nadmiaru płynu.
Całość zmiksować blenderem na pastę, doprawić solą i cukrem.
Przełożyć pikle do wyparzonego słoika.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.