eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Рассольник czyli kolejna rosyjska zupa

data dodania: 2011-07-08 09:39
autor: Agnaa
źródło: notatnik-kuchenny.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • mięso wołowe (łata) 250 g
  • marchewka 1 szt., pietruszka 1 szt.
  • seler 1 szt., kasza jęczmienna perłowa 100 g
  • cebula 1 szt, ogórki małosolne 2 szt. duże
  • sok z ogórków małosolnych 250 ml, żółtko jajka 1 szt.
  • śmietana 18 % 200 g, koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
  • olej, sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy

   Włożyć do garnka mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Bulion gotować 1 godz.
W tym czasie oddzielnie ugotować kaszę jęczmienną.
Wyjąć mięso i warzywa z bulionu.
Pokroić mięso i warzywa na małe kawałki.
Pokroić w paseczki kiszone ogórki i ziemniaki, posiekać cebulę.
W garnku rozgrzać olej i obsmażyć na rumiany kolor kawałki mięsa z każdej strony. Wrzucić je do bulionu.
Ziemniaki i ogórki dorzucić do bulionu i gotować jeszcze 20 min.
Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę.
Do cebuli wrzucić posiekane warzywa z bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę obsmażać.
Obsmażone warzywa i kaszę dodać do zupy.
Żółtko i śmietanę roztrzepać razem.
Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
Zahartować śmietanę, wlać do zupy i zagotować.
Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem.

* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE

Zupa wyszła bardzo gęsta przez kaszę, która mocno spęczniała w zupie. Następnym razem wsypię ją na talerze i dopiero zaleję zupą.
Zapomniałam kupić ziemniaki, więc robiłam bez nich. Wydaje mi się, że z nimi byłaby bardziej sycąca.
Jak ktoś spotkała się z polską nazwą tej zupy, to poproszę o info. Ja nie znalazłam...

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.