eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kimbap

data dodania: 2011-07-06 23:42
autor: kremlinek
źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Pół szklanki ryżu do sushi (ma krótkie ziarenka, które pokryte są dużą ilością skrobi)
  • Sos sojowy, Olej sezamowy (około 1 łyżki)
  • Ogórek, Usmażone pieczarki, Omlet zrobiony z 2 jajek
  • Czerwona papryka, Sól, Pieprz
  • 4 płaty alg (ja zużyłam 4, ale Wam może być potrzebne mniej lub więcej), Pół łyżki cukru (na sos do ryżu)
  • Pół łyżeczki soli (na sos do ryżu), 1 łyżka octu ryżowego (może być też zwykły) (na sos do ryżu)

   1. Do rondelka wsypujemy ryż i 3/4 szklanki wody. Gotujemy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy płomień i zaczynamy gotować pod przykryciem. Nie mieszamy. Kiedy woda wyparuje odstawiamy garnek z gazu, ale nie zdejmujemy pokrywki. Ryż będzie gotowy za 10 minut.
Gotujemy składniki na sos, aż do rozpuszczenia cukru. Mieszamy ryż z sosem. Ryż przekładamy na płaską powierzchnię - szybciej się ostudzi. Do ryżu dodajemy odrobinę oleju sezamowego.
2. W międzyczasie: pozostałe składniki kroimy w paseczki. Omlet także.
3. Na bambusowej macie układamy płat alg.
4. Na 3/4 powierzchni płata układamy ryż.
5. Na ryżu układamy pozostałe składniki. Na drugim końcu płata układamy trochę ryżu - zlepi on końcówki alg..
6. Zaczynamy zwijać roladkę od strony ze składnikami. Zwijamy ciasno. Kiedy roladka będzie gotowa. Zawijamy ją w matę bambusową i ściskamy porządnie. Rozwijamy matę i kimbap gotowy. Delikatnie smarujemy algi olejem sezamowym.
7. Kroimy gimbap w krążki o grubości około 1 cm. Można podawać z sosem sojowym.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.