eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pieczone bakłażany z jagnięciną ,świeżymi ziołami i pomidorową salsą

data dodania: 2011-06-28 19:03
autor: Amber
źródło: kuchennymidrzwiami.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 bakłażany
  • 50 dkg mielonej jagnięciny
  • oliwa z oliwek
  • cebula, 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • świeża szałwia i mięta
  • skórka i sok z połowy limonki
  • sól,pieprz

   Bakłażany myję i kroję wzdłuż na połówki. Każdą solę i odstawiam na pół godziny.
W tym czasie przygotowuję mięsny farsz.
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażę krótko na oliwie.Dodaję zmieloną jagnięcinę / łopatka/.Mieszam,doprawiam solą i odrobiną pieprzu.Podsmażam na małym ogniu. Papryczkę chilli kroję w kostkę,dodaję do mięsa,mieszam.Wyłączam gaz.Zioła - szałwię i miętę kroję na paseczki i dorzucam do jagnięciny.Dodaję skórkę i sok z limonki.Mieszam i odstawiam.
Z bakłażanów zdejmuję nadmiar soli.Blachę wykładam papierem do pieczenia.Układam na niej bakłażany.Skrapiam oliwą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Na 30 minut w temp.220stopni.
Kiedy są już upieczone, wydrążam z każdego miąższ,zostawiając nieco przy skórze. Miąższ kroję i dodaję do mięsa. Środek bakłażanów solę, wypełniam farszem.

Pomidorowa salsa:
Pół cebuli i ząbek czosnku podsmażam na oliwie.4 duże bardzo dojrzałe pomidory sparzam,zdejmuję skórę.Kroję w kostkę i wrzucam do garnka z cebulą i czosnkiem.
Solę,doprawiam pieprzem i duszę aż sos znacznie odparuje.Gotową salsę wykładam na wypełnione farszem bakłażany i wstawiam do pieca nagrzanego do 220 stopni. Zapiekam 20 minut.
Wykładam na talerze i od razu podaję.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.