eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Babka cytrynowa z polewą czekoladową

data dodania: 2011-06-28 10:33
autor: wrotka_online
źródło: wrotkaonline.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/3 kostki margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

   Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Ubić białka i dodać pianę do żółtek. Dodać mąkę, proszek, skórkę i sok z cytryny. Piec w temp. 170* C około godziny. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka jest "sucha", ostudzić i delektować się smakiem.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić i chwilę pogotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.