eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pieczywo bułgarskie nadziewane fetą

data dodania: 2011-06-25 22:03
autor: KeJt_
źródło: przepisyzsercadomu.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drożdży instant, 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru, 70 ml oliwy, 120 ml ciepłego mleka
  • 1 małe opakowanie (kubeczek) jogurtu/maślanki/kefiru, 1,5 kostki sera feta, pokruszonego

   1. Drożdże, cukier, wodę oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Potrwa to około 5-6min. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. Rozwałkowujemy pierwszą część na okrągły placek. Smarujemy oliwą a na wierzchu rozkruszamy połowę sera feta.
5. Następnie rozwałkowujemy kolejną porcje ciasta na podobny okrągły placek i nakrywamy nią poprzedni. Smarujemy oliwą i posypujemy pozostałą fetą. Powstanie jakby torcik przełożony fetą.
6. Rozwałkowujemy ostatnią część ciasta i nakrywamy nią całość.
Teraz kroimy tak powstały torcik na 14-16trójkątów.
7. Każdy Trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej strony (jak na zdjęciu) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w odstępach, podczas wyrastania te odstępy znikną. Brzegi tortownicy smarujemy oliwą i wysypujemy otrębami lub bułką tartą.
8. Gdy już zawiniemy wszystkie umieszczamy tortownicę w foliowym worku i owijamy dość szczelnie i odstawiamy na 1,5h.
9. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Pieczemy 35minut.

Smacznego !

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.