eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tarta jagodowa z pianką

data dodania: 2011-06-21 22:51
autor: katarzyna_sar
źródło: kuchniana5.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki, 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone), pół szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki pszennej, 2 szklanki wody + 1 szklanka wody
  • Pianka:
  • 2 białka, szczypta soli
  • pół szklanki cukru kryształu
  • Dodatkowo
  • olej do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna

   Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić min. 30 minut w lodówce. Formę posmarować olejem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, przykryć pergaminem i obciążyć fasolą (ja użyłam jasia). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ściągnąć pergamin z fasolą.

Przygotować kisiel jagodowy. Do rondelka wrzucić jagody z cukrem, zalać 2 szklankami wody. W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody, mieszać tak długo, aż powstanie kisiel. Letni kisiel wylać na ciasto.

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Zrobić dowoolny wzorek na ciście (ja użyłam szprycy cukierniczej). Wstawić ponownie do piekarnika tak długo, aż pianka będzie na wierzchu będzie rumiana (ja piekłam 10-15 minut) - tak jak radzi autorka oryginalnego przepisu piekłam na górnej grzałce. Ciasto podawać ostudzone.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.