eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Gęś duszona w sosie własnym

data dodania: 2011-06-21 17:09
autor: Wisienka
źródło: nakurzejstopce.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 nogi sporej gęsi
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: pieprz, czosnek, majeranek
  • lekki, niesłony bulion do podlewania
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • na marynatę:
  • 1 1/2 l zimnej wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łodyga kopru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 korzeń chrzanu
  • opcjonalnie liście dębu, wiśni lub winogrona

   Nogi gęsi dzielę na udka i pałki. Mieszam wszystkie składniki marynaty i zanurzam w niej mięso. Odstawiam na 24 godziny.
Po wyjęciu mięsa gęś doprawiam, osączam na papierowym ręczniku, doprawiam, przykrywam folią i wstawiam jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.
Przygotowane w ten sposób mięso podsmażam ze wszystkich stron na złoto, podlewam bulionem i duszę pod przykryciem. Tłuszczu potrzeba sporo, bo będzie bazą dla sosu. Trochę to trwa, bo gęś na najbardziej miękkich mięs nie należy, zazwyczaj około dwóch godzin. Ważne, żeby bulion nie był przesadnie słony, bo zamarynowana w ten sposób gęś nie potrzebuje już soli. Mięso wyjmuję z garnka. Do sosu dolewam trochę bulionu. Około 1 łyżki mąki rozrabiam w filiżance lekkiego bulionu (albo białego wina), wlewam do sosu. Dodatkowo dolewam jeszcze około 100 ml śmietany 18%.

Komentuj ten przepis


Przepyszna. Na razie najlepsza gąska jaką robiłam
2013-12-16 18:28 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.