Sushi California i nigiri z łososiem i szparagami
data dodania: 2011-06-16 11:42autor: hania-kasia
źródło: hania-kasia.blogspot.com

Składniki przepisu
- 125 g ryżu do sushi
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 listka nori
- 200 g łososia wędzonego
- kilka sztuk zielonych szparagów
- 1/2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego
- Czas: do 60 min
- Poziom trudności: średnio trudny
- Koszty: ok
- Dla ilu osób: 2 osób
- Kategorie:
Świat
Randka
Kolacja
Dania główne
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
Ryż ugotować według powyższej instrukcji. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, zblanszować w osolonej wodzie lub ugotować krótko na parze (2-3 minuty), odsączyć (jeśli gotujemy w wodzie), ostudzić, odkroić główki i odłożyć oddzielnie. Listek nori ułożyć na macie bambusowej, rozsmarować na nim porcję ryżu, zostawiając nieposmarowany 1-centrymetrowy pasek u góry i u dołu listka. Posypać ryż sezamem, przykryć kawałkiem folii spożywczej i przycisnąć ją. Odwrócić posmarowany listek nori na drugą stronę, układając go na macie bambusowej. Na dolnym kawałku listka umieścić wąskie paski łososia i 2-3 szparagi odpowiednio poprzycinane do wielkości listka nori. Zwinąć w rolkę, dociskając matą. Odwinąć folię. Ułożyć na rolce plasterki łososia, ponownie zawinąć w folię, pokroić rolkę na 8 kawałków i rozwinąć je z folii. Ponobnie postąpić z drugim listkiem nori i dodatkami. Z pozostałego ryżu robimy nigiri, a mianowicie formujemy palcami (lub przy użyciu specjalnej foremki) niewielkie porcje ryżu, układamy na nich plasterki łososia przycięte do wielkości porcji ryżu tak, aby ryba przykryła ryż z wierzchu. Na rybie układamy po jednej czy dwóch główkach szparagów, zawijamy całość wąskim paskiem nori (najlepiej pociąć część listka nożyczkami) i sklejamy go pod spodem.