eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sushi California i nigiri z łososiem i szparagami

data dodania: 2011-06-16 11:42
autor: hania-kasia
źródło: hania-kasia.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 125 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 listka nori
  • 200 g łososia wędzonego
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • 1/2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego

   Ryż ugotować według powyższej instrukcji. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, zblanszować w osolonej wodzie lub ugotować krótko na parze (2-3 minuty), odsączyć (jeśli gotujemy w wodzie), ostudzić, odkroić główki i odłożyć oddzielnie. Listek nori ułożyć na macie bambusowej, rozsmarować na nim porcję ryżu, zostawiając nieposmarowany 1-centrymetrowy pasek u góry i u dołu listka. Posypać ryż sezamem, przykryć kawałkiem folii spożywczej i przycisnąć ją. Odwrócić posmarowany listek nori na drugą stronę, układając go na macie bambusowej. Na dolnym kawałku listka umieścić wąskie paski łososia i 2-3 szparagi odpowiednio poprzycinane do wielkości listka nori. Zwinąć w rolkę, dociskając matą. Odwinąć folię. Ułożyć na rolce plasterki łososia, ponownie zawinąć w folię, pokroić rolkę na 8 kawałków i rozwinąć je z folii. Ponobnie postąpić z drugim listkiem nori i dodatkami. Z pozostałego ryżu robimy nigiri, a mianowicie formujemy palcami (lub przy użyciu specjalnej foremki) niewielkie porcje ryżu, układamy na nich plasterki łososia przycięte do wielkości porcji ryżu tak, aby ryba przykryła ryż z wierzchu. Na rybie układamy po jednej czy dwóch główkach szparagów, zawijamy całość wąskim paskiem nori (najlepiej pociąć część listka nożyczkami) i sklejamy go pod spodem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.