eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pseudo-tiramisu z truskawkami

data dodania: 2011-06-05 10:17
autor: agadobi
źródło: fastfeast.wordpress.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • paczka słonych krakersów (lub 4 duże opakowania herbatników petit beurre)
  • paczka kremu w proszku*, który przygotowuje się na mleku, bez tłuszczu
  • 350-400 ml mleka (lub inna ilość podana na opakowaniu kremu)
  • 600 ml serka homogenizowanego waniliowego
  • kilka łyżek kawy rozpuszczalnej
  • puszka ananasów, odsączonych i posiekanych na 1-2 cm kawałki
  • 500 g jędrnych truskawek, umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki

   Bez pieczenia, lekkie, puszyste, z owocami, kremem i w sam raz słodkie. Leżakujące w lodówce, moje ulubione ciasto na każdą porę roku. Ciasto z miski.
Przygotowujemy krem* na podstawie przepisu z opakowania (możemy użyć nieco mniej mleka, aby zagęścić masę). Miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy dalej aż do jednolitego połączenia.

*Jakiego kremu użyć… można tu poeksperymentować. Musi to być krem do przygotowania bez użycia tłuszczu, wyłącznie na mleku. Próbowałam różnych o smaku tiramisu – były słodkie i ciężkie. No i stanęło na „Karpatka 5 minut” Delecty (jest nie za słodki, nie tłusty i ma puszystą konsystencję), poza którym zdarza mi się wykorzystać krem cytrynowy z firmy Cykoria (koniecznie ten smak, inne są przesłodzone).

W szklanej misce o odpowiednich rozmiarach układamy po kolei warstwami: połamane krakersy (lub herbatniki, wówczas całość będzie nieco bardziej słodka), oprószamy je kawą (przecierając przez sitko), na to warstwa kremu, następnie warstwa truskawek… Ponawiamy czynności, zastępując truskawki ananasem za drugim razem, do czasu aż zostanie nam ostatnia porcja kremu. Po wyłożeniu tej warstwy posypujemy całość ostatnią porcyjką kawy i układamy najładniejsze połówki truskawek. Może – i powinno – być ich zdecydowanie więcej niż na zdjęciu, które prezentuję. Przykrywamy folią lub talerzem i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Krakersy powinny kompletnie zmięknąć. Nakładamy porcje łyżką – albo wyjadamy prosto z miski (np. nocą).

To ciasto w pewnym zakresie poddaje się eksperymentom ze składnikami. Poza sezonem możemy układać warstwy z owoców z puszki – ananasa i brzoskwiń, oraz z rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie (lub herbacie z rumem) i odsączonych – wówczas całość jest bardziej słodka. Zrównoważymy to nieco, wzbogacając krem o kilka łyżek soku z cytryny i skórkę z niej otartą. Można też dodać serek homogenizowany zwykły (niesłodki). Zamiast kawy, można kombinować np. z kakao. Ale wersja przedstawiona dzisiaj tutaj jest, według moich kubków smakowych, najbardziej udana. Bardzo polecam!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.