eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Udziec z indyka wędzony

data dodania: 2011-06-01 13:58
autor: beiot
źródło: wyrobydomowe.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • uda z indyka
  • sól 50g/kg
  • woda
  • włoszczyzna

   Do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam mięso. Włożyć włoszczyznę i zagotować warzywa. Po zagotowaniu wyłączyć gaz i włożyć mięso do wywaru i poczekać aż temp. spadnie do ok. 75-80 stopni. Włączyć grzanie garnka i utrzymując temp. na podanym poziomie parzyć (nie gotować!!!) do momentu uzyskania w najgrubszym miejscu temp wewnątrz ok. 72 stopnie.
Po sparzeniu wyjąć z rosołu i powiesić do obsuszenia na ok 1-1,5h. Po wyschnięciu indyka zawieszamy w wędzarni i wędzimy średnim dymem o temp ok. 60 stopni do momentu uzyskania złotej skórki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.