eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Konserwa Wojskowa "MAŁPA"

data dodania: 2011-05-30 12:01
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.90417 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
18 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • wołowina pieczeniowa - 0,7 kg
  • gulasz wieprzowy - 0,2 kg
  • podgardle wieprzowe - 0,1 kg
  • bulion - 1 l
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżka
  • ziele angielskie - 2-3 szt.
  • saletra - 1 łyżeczka

   Ten specjał wojskowy porostu mnie fascynuje. Kiedyś nie mogłem na niego patrzyć. Na poligonie wojskowym przygotowywano z tej konserwy wszystko, od gulaszu poprzez bigos na "wykwintnych" daniach zimnych kończąc i tak trzy posiłki dziennie. Po kilku latach przerwy w spożywaniu MAŁPY kolega poczęstował mnie tym cudem. No zakochałem się w nim. Przygotowanie jest banalne. Wołowinę kroimy na dużą kostkę i obsmażamy na tłuszczu dodajemy: sól, pieprz, oraz zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie i dusimy na bardzo małym ogniu ok. 30 minut podlewając bulionem i mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy gulasz wieprzowy i pokrojone w kostkę podgardle. Następnie cały czas podlewając bulionem dusimy ok godziny do momentu aż nasza wołowina nie zacznie praktycznie się rozpadać. Wygaszamy ogień i dodajemy majeranek oraz saletrę. Mieszamy dokładnie i wkładamy naszą konserwę do słoików. Pasteryzujemy 20 min. w wodzie o temp. 80 stopni C. Z podanych składników uzyskać powinniśmy 800 g. pysznej konserwy z galaretką, smalczykiem i mięskiem. Ponadto taką konserwę można przechowywać. Nie wiem jak długo bo moja porcja wytrzymała miesiąc - tak krótko bo jestem strasznie łakomy.

Komentuj ten przepis


Czy zamiast soli i saletry można dać sól peklową
2013-01-11 10:34 przez: Anonim Tak 1l bulionu dokładnie oznacza 1 litr bulionu z kostki, lub jak kto woli przygotowanego własnymi siłami. Jeśli chodzi o obsmażanie mięsa to robimy to na gorącym tłuszczu po to aby zachować soczystość mięsa. Ponieważ wołowina nieobsmażona staje się twarda i niezjadliwa, chyba że będziemy ją dusić bardzo bardzo długo aż się rozpadnie na włókna a nie o to chodzi przecież.
2012-10-15 07:44 przez: Anonim Trafiłem tutaj przypadkiem szukając przepisu na dawną konserwę wojskową zwaną " MAŁPĄ". I jest przepis chyba najbardziej zbliżony do oryginału. Jednak sposób przygotowania nazwany banalnym jest niejasny. W składnikach podano bulion - jaki?i napisano bulion 1 l - to ma oznaczać 1/jeden litr? bulionu? Dalej napisano podsmażamy i dalej dusimy - to w sumie smażymy i dopiero dusimy podlewająć bulionem itp. itd. Chyba fajny przepis ale napisany raczej nonszalacko- za dużo wątpliwoś
2012-10-11 13:28 przez: Anonim Chodzi o mięso gulaszowe
2012-07-21 13:49 przez: Anonim Fajny przepis, interesujący, tylko mam pytanie - w składnikach jest - gulasz wieprzowy - co to jest? mięso gulaszowe czy mam do tego zrobić dodatkowo gulasz z wieprzowiny?
2012-07-20 01:04 przez: Anonim Ja robię ale bez konserwantów i SALETRY. Konserwanty i inne ulepszacze i kolory są w wędlinach ze sklepu. Nie wiem dlaczego u mnie też słoiki bardzo szybko robią się puste nie mogę się zorientować czy przyczyną tego jest wysychanie? Natomiast wędlina ze sklepu leży i leży w lodówce i nie wysycha. Domowe wędliny są super palce lizać!!!!!!!!
2011-10-20 12:22 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.