eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Domowy sos HP

data dodania: 2011-05-28 18:08
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.9375 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
16 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • jabłka - 1 kg
  • śliwki suszone - 0,5 kg
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • ocet - 2 szklanki
  • cukier - 3 szklanki
  • imbir - 2 łyzki
  • ziele angielskie - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżki
  • pieprz cayenne - 1 łyżka

   Czosnek i cebulę posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, śliwki drobno pokroić. Czosnek, cebulę, śliwki, jabłka i ziele angielskie wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu cały czas mieszając do momentu gdy jabłka się rozgotują i nabiorą formy musu. Zmiksować resztę i przetrzeć wszystko sitkiem do przecierów. Dodać pozostałe zioła i przyprawy, oraz ocet, cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści a sos zgęstnieje. Na koniec sos przelać do słoików i pasteryzować 15 minut w 85-90 stopniowej kąpieli wodnej. Trzymać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.