eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bananowo-czekoladowe Cupcakes

data dodania: 2011-05-23 08:37
autor: paulinnes
źródło: zamiastczekoladek.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Na ciasto: 2 szklanki (400g) białego cukru
  • 1 i 3/4 szklanki (245g) mąki, 3/4 szklanki (75g) niesłodzone kakaa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli, 2 duże jaja
  • 1 szklanka rozdrobnionych bananów (około 2 średnich bananów), 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki mleka, pól szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Czekoladowe Ganache: 220g półsłodkiej lub gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
  • 3/4 szklanki (180ml) śmietany kremówki, 1 łyżka (14g) masła

   Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Posmarować (lub wyłożyć papilotkami) formę na muffinki.
W dużej misce wymieszać ze sobą cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej dużej misce wymieszać jajka, rozdrobnione banany, wodę, mleko, olej i aromat waniliowy. Dodać suche składnkiki do mokrych. Mieszać lub ubijać aż będą dobrze połączone. Przelać lub ponakładać łyżką ciasto do formy na muffiny, do około 3/4 wysokości. Piec około 20 minut lub do momentu kiedy włożony w środek babeczki patyczek będzie wychodzić czysty. (Dokładnie czysty on nie będzie, ponieważ ciasto jest wilgotne, ja piekłam mimo to jakieś 22 minuty.)
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować polewę: Umieścić rozdrobniną czekoladę w rondelku (najlepiej ze stali nierdzewnej). Rozpuścić, odstawić. Podgrzać śmietanę i masło w małym rondelku na średnim ogniu (średniej mocy). Doprowadzić do wrzenia. Natychmiast przelać gotującą się śmietanę do czekolady i odstawić na pięć minut. Wymieszać, aż będzie gładkie. Pozwolić Ganache całkowicie ostygnąć. (to jest bardzo istotne! Ganache po podgrzaniu jest sosem czekoladowym - chłodnie można ubić na puch - bardziej niż na moich zdjęciach ;))
Ubijać aż będzie lekkie i puszyste. Łopatką, nożem lub rękawem cukierniczym rozprowadzić nalewę na każdej babeczce. Można posypać kolorową posypką. Cupcakes'y mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Należy doprowadzić je do temperatury pokojowej przed serwowaniem.


Smacznego!
J.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.