eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zupa pomidorowa z ciecierzycą

data dodania: 2011-05-20 11:35
autor: kabka
źródło: katespiehole.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1,5 litra wywaru mięsnego (przygotowałam na podwójnej piersi z kurczaka)
  • 1 puszka pomidorów w całości (puszka 400 g z zalewą)
  • 1 puszka białej cieciorki (puszka 400 g z zalewą)
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, ćwiartka selera
  • 1 duża marchewka, 1/2 cebuli, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki pietruszki (polecam poszatkować świeżą, można zastąpić suszoną)
  • 2 płaskie łyżeczki vegety (opcjonalnie)
  • ziele angielskie i liście laurowe (ilość wedle uznania)
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie, jeśli zupa będzie kwaśna)

   Do wywaru mięsnego wsypujemy kilka ziarenek angielskich oraz liści laurowych (wywar przygotowałam na dużej, podwójnej piersi z kurczaka, którą gotujemy w 1,5 litra posolonej wody do miękkości, zbierając początkowo szum). Część selera oraz marchew obieramy ze skórki, po czym trzemy na tarce o dużych oczkach; dodajemy do wywaru, gotujemy do miękkości warzyw. Pomidory z puszki kroimy w dużą kostkę, przekładamy do malaksera wraz z zalewą. Dodajemy poszatkowaną cebulkę, 1 łyżeczkę bazylii oraz 1 łyżeczkę pietruszki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mięso wyciągamy z wywaru mięsno-warzywnego (przyda się do sałatki :-), wedle upodobań ujmujemy część warzyw. Do wywaru dodajemy zmiksowane pomidory z przyprawami oraz cebulką. Zupę gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami: tymiankiem, pieprzem, bazylią. Ponieważ moja zupka wydawała się troszkę kwaśna (zapewne ze względu na pomidory z puszki) dodałam dosłownie szczyptę cukru, dosypałam 2 płaskie łyżeczki vegety oraz szczyptę mielonej papryczki. Dzięki przyprawom zupa nabrała wreszcie intensywnego, ostrego smaku. Na sam koniec dodajemy odcedzoną cieciorkę. Całość mieszamy łyżką, gotujemy przez kilkanaście minut, żeby zupka przeszła smakiem. U nas gościła w zeszły piątek (tak, wiem, dopiero dodaję przepis, ponieważ jestem zabiegana), ale w sobotę była jeszcze smaczniejsza :-)
Wyszła oczywiście pomidorowa z ostrą nutą, wyczuwalnym pieprzem i aromatem bazylii. Wyszła pikantna, mocno rozgrzewająca. Jeśli chodzi o cieciorkę, można by dodać 2 puszki, jeśli preferujecie bardziej treściwą zupę. Pomidorówkę możecie również zaciągnąć mąką lub delikatnie zabielić śmietanką 18%. Naszym skromnym zdaniem jest świetną, nową propozycją dla celiaków ;-) Chociaż polecam ją wszystkim!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.