eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zupa ogórkowa na wędzonym żeberku

data dodania: 2011-05-18 09:54
autor: anetus1712
źródło: piekielnakuchniaanety.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 wędzone żeberko, 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka, kawałek selera
  • cebula, 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 4 średnie ziemniaki, ½ kg dobrych kiszonych ogórków (u mnie własnoręcznie zakiszone)
  • 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu, pieprz, ½ łyżeczki cukru albo miodu
  • 1 łyżeczka klarowanego masła, 2 czubate łyżki suchego ryżu (niekoniecznie)
  • opcjonalnie: koperek, śmietana albo mleko, kawałek podsuszanej kiełbasy pokrojonej w półplasterki

   Do garnka wlać ok. 2 l wody, włożyć wędzone żeberko (albo 2 kostki rosołowe) i zagotować. Jeśli pojawi się szum to go zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka razem z ząbkiem czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na grubszych oczkach) i wrzucić do garnka, gotować ok 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i razem z ryżem (jeśli zdecydujemy się go wsypać) również dodać do gotującej się zupy.
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić ogórki i smażyć ok 3 -5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone ogórki. Gotować ok 5 minut, doprawić pieprzem i odrobiną cukru (albo miodu).
Pod koniec można dodać koperek i śmietanę czy mleko. Wszystkie wariacje są dozwolone :-))

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.