eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wyjątkowo smaczny pasztet z selera!

data dodania: 2011-05-16 17:52
autor: Kocham-Jeść
źródło: kocham-jesc.pl/blog
Średnia ocena potrawy:
  • 3 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • dwie średnie główki selera, dwie cebule
  • ząbek czosnku, kostkę masła lub margaryny
  • dwie kostki bulionu grzybowego, dwa jajka oraz pewną ilość drobnej bułki tartej

   Na ten przepis trafiłam wiele lat temu, w trakcie przygotowań do świąt wielkanocnych. Znalazłam go na opakowaniu margaryny, czy innego produktu – nie pamiętam dokładnie, jednak z pewnością było to miejsce, w którym nie spodziewałbym się trafić na cokolwiek interesującego. Całość wydawała mi się prosta, tania, a przy natłoku świątecznego gotowania jedno danie więcej czy mniej i tak nie robiło mi już żadnej różnicy. Jakże cieszę się, że go wówczas przygotowałam!

Na pasztet, który zmieści się w formie do keksu o długości 30 cm musimy przygotować: dwie średnie główki selera, dwie cebule, ząbek czosnku, kostkę masła lub margaryny, dwie kostki bulionu grzybowego, dwa jajka oraz pewną ilość drobnej bułki tartej. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do robota/rozdrabniacza. Dodajemy cebule i czosnek. Do garnka o grubym dnie wrzucamy kostkę masła lub margaryny, przekładamy rozdrobnione warzywa, dodajemy dwie nierozpuszczone kostki bulionowe i wszystko razem gotujemy przez około 15-20 minut na średnim ogniu. Ta masa ma paskudne skłonności do przypalania się, dlatego sugeruję wziąć ciekawą książkę, stanąć przy kuchni i mieszać masę niemal non stop. Będzie gotowa, kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

Pasztet doprawiamy dosłownie odrobiną soli i pieprzem. Aby bardziej pachniał grzybami wsypuję do niego łyżeczkę własnoręcznie wykonanego proszku z ususzonych kani. W sezonie grzybowym można dodać kilka posiekanych i zeszklonych na maśle borowików. Zdarzyło mi się również zrobić ten pasztet z pieczarkami, ale nie byłam zachwycona, dlatego nie polecam tego sposobu.

Do przestudzonej masy wbijamy jajka i mieszając dodajemy sukcesywnie bułkę tartą, by masa stała się zwarta i kleista. Pieczemy w piekarniku na 180 stopniach ok. 45 minut do godziny.

Słów kilka o formach – zakochałam się w formach silikonowych! Pasztet wykonany w takiej formie nie przypala się, zatrzymuje w sobie wszystkie soki i aromaty oraz jest łatwy do wyciągnięcia. Po kilku pierwszych próbach wiem jedno – nigdy już nie wrócę do form blaszanych. Szczególnie, że formy silikonowe czyści się w mgnieniu oka, a ja, jak większość z was pewnie dawno już zorientowała się, jestem okropnym leniem ;)

Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.