Karkówka z sosem z rabarbaru
data dodania: 2011-05-16 09:03autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com

Składniki przepisu
- 1 kg mięsa (Jamie użył boczku, ja karkówki - świetnie się sprawdziła, rozpływała się w ustach) pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz, olej do smażenia
- 375 g noodles (makaron typu spaghetti też może być od biedy, u mnie był..)
- 4 młode cebulki, 1 papryczka chilli
- kiełki kolendra, 2 limonki
- na marynatę:
- 400 g rabarbaru, 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 posiekane papryczki chilli, kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- Czas: do 30 min
- Poziom trudności: średnio łatwy
- Koszty: tani
- Dla ilu osób: 2 osób
- Kategorie:
Regionalne
Obiad
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
Mięso wykładamy na blaszce do pieczenia, zalewamy marynatą (wszystkie składniki ucieramy w mikserze na gładką masę) i kieliszkiem wody. Zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Upieczone kawałki mięsa smażymy w woku przez kilka minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Gorący makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, układamy kawałki mięsa, posypujemy ziołami, kiełkami, posiekaną cebulką i chilli. Podajemy z kawałkami limonki.. Gotowe!