eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów

Porada kulinarna - Leżakowanie wina

Leżakowanie inaczej dojrzewanie wina jest to proces polegający na wykształceniu trwałego bukietu wina. Bukiet wina to kompozycja zapachów pochodzących z użytych owoców, substancji wytworzonych podczas fermentacji oraz związków powstałych podczas leżakowania. Zalecany czas leżakowania wina jest różny dla różnego rodzaju wina.
-wina lekkie 2-3 miesiące
-wina stołowe 1-1,5 roku
-wina deserowe 2-3 lata
Optymalna temperatura dla przechowywania win wynosi od 6 do 15 stopni C.

Zobacz pozostałe porady


Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.