eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów

Porada kulinarna - Szczepienie drożdży

Do 1 l butelki wlewamy 150 ml soku, z których planujemy zrobić wino. Dodajemy 200 ml wody, 2 łyżeczki cukru i szczyptę pożywki. Butelkę zakrywamy czopem z waty i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą do poziomu powyżej lustra płynu w butelce i pasteryzujemy ok. 30 minut. Po wystudzeniu do butelki wlewamy drożdże, zakrywamy czopem z watą i pozostawiamy na 48 godzin w temperaturze ok. 26 stopni C. Po 2 dobach inkubacji namnożone drożdże wlewamy do balonu z nastawem.

Zobacz pozostałe porady


Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.