eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów

Porada kulinarna - Obciąg wina

Osadzanie się drożdży na dnie balonu, klarowanie płynu oraz ustanie wydzielania się dwutlenku węgla oznacza koniec fermentacji. Przystąpić wtedy trzeba do zlania wina znad osadu, czyli pierwszego obciągu wina. Jest to potrzebne dlatego, że pozostające w osadzie obumarłe drożdże ulegają rozkładowi i nadają winu nieprzyjemny posmak. Pierwszego obciągu wina powinno być dokonane:
- wina lekkie 4-5 tydzień
- wina stołowe 6-8 tydzień
- wina deserowe 9-12 tydzień.
Wino po pierwszym obciągu umieszczamy ponownie w balonie na okres 1-1,5 miesiąca, po tym czasie dokonujemy ponownego obciągu wina rozlewając już je do butelek.

Zobacz pozostałe porady


Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.